Pokusy s LiPol a A1,2,3. "

Letošní sezona byla poznamenána velkými problémy s kvalitou a hlavně životností článků NiMh, které používáme k pohonu svých modelů. Vzhledem k tomu, že je zřejmé, že v dohledné době dojde ke schválení nových pohonných zdrojů pro lodní modely skupiny M, pustili jsme se i v našem klubu do jejich testování.

Jedná se o akumulátory LiPol a A1,2,3. Tyto zdroje jsou v současné době velmi populární, hlavně mezi leteckými modeláři. Hned z počátku testování jsme byli postaveni před několik problémů. U LiPol článků je to mechanická odolnost, u článků A1,2,3 jejich poměrně nízké napětí. V obou případech je problémem velmi nízká hranice maximální teploty článků, po jejímž překročení hrozí zničení článku nebo jeho výrazný pokles kapacity. Tato hraniční teplota se pohybuje okolo 50° C. Vzhledem k tomu, že naše modely jsou po celou dobu provozu neprodyšně uzavřeny, není takový problém této teploty dosáhnout.

Jak tedy s novými články zacházet, aby nám sloužily více než jednu sezonu?

Začnu s články LiPol. Zde je již po zkušenostech z modelů letadel a i z testů nabití, vybití patrné, že je třeba koupit články kvalitní, s malým vnitřním odporem a s co největší mechanickou odolností. Tato kriteria splňují pouze články KOKAM, které jako jediné mají výrobcem poskytnutou garanci odolnosti proti mechanickému poškození a proti vznícení. Po zakoupení články jednotlivě nabijeme a vybijeme a podle zjištěných hodnot složíme stejné články do sad. Doporučuji používat pouze seriové zapojení, hlavně z důvodu kontroly jednotlivých článků. Články k sobě slepíme oboustrannou lepicí páskou a poté spájíme. Při použití kvalitní pájky je to velmi snadné. Pro lepší fixaci vývodů je dobré zhotovit malý tištěný spoj, který zabrání vytržení kontaktů. Sadu opatříme konektorem pro tzv. balancování – srovnávání. Při používání článků LiPol dodržujeme vypínací napětí při nabíjení 4,2V a dolní mez vybití cca 2,9V. Maximální teplota při provozu článku nesmí překročit 50°C. Články uchováváme nabité cca na 2/3 kapacity. Vhodné nabíječky jsou např. od MGM-compro, ROBBE nebo Graupner, vybavené přímo balancerem.

U článků A1,2,3 je zatím poměrně málo odzkoušeno, ale i zde platí, že je nutné nakupovat pouze články kvalitní. Námi testované články jsou A1,2,3 Konion, jejich kapacita je 2,3 Ah a jmenovité napětí 3,3V. V napětí je právě největší problém. Při zatížení článku 30A klesne průměrné napětí až na 2,8V, při 20A na 3V. I u těchto článků doporučujeme poprvé nabít každý článek samostatně a až následně sestavit jednotlivé sady. Články jsou překvapivě shodné a při nabíjení pomocí balanceru nevykazují podstatné rozdíly. Vzhledem k tomu je lze bez obav spojovat sérioparalelně. Pájení článků je o něco komplikovanější než u LiPol, je třeba dbát na to, aby záporný pól článku nebylo možno otáčet, hrozí přerušení přívodu uvnitř článku. Dále je nutno dbát, aby nebyl při pájení uzavřen otvor uprostřed záporného pólu. Tyto články je možno pájet do sestav podobných tvarů jako články NiMh. Při provozu nepřekračujeme maximální teplotu 50°C, napětí při nabíjení 3,6V. Při vybíjení proudy 10A a více může minimální napětí klesnout až na 2,5V. Články uchováváme nabité cca na 2/3 kapacity. Vhodné nabíječky jsou např. od MGM-compro, ROBBE nebo Graupner, vybavené přímo balancerem.

Další velmi vhodnou nabíječkou pro oba  typy článků je nabíječ TEMA, doplněný průchozím balancerem ROBBE nebo Graupner.

Jak nové články kombinovat v lodích? To přesně ukáže až testování v průběhu příštího roku. Pevně věřím, že naše vedení umožní testování ve všech třídách, aby nikdo nebyl znevýhodněn.

Výchozí veličinou pro srovnání zdrojů by měl být výkon ve Wh. Pro konečné rozhodnutí by se mělo vycházet z požadavku možnosti kombinace sad, to znamená, že výchozí by byla sada pro ECO, Mono1 a Hydro1, Hydro2 a Mono2 by byl dvojnásobek a Mono3, Hydro3 a FSRE by byl trojnásobek základní sady. To znamená pro NiMh 6 článků, 12 článků a 18 článků, pro LiPol 2 články, 4 články a 6 článků, myšleno v serii, u článků A1,2,3  5 článků, 10 článků a 15 článků, ovšem s omezením maximálně 12 článků v serii, z důvodu dodržení bezpečného napětí. Tyto kombinace spolu s omezením maximální kapacity sady by měly zajistit možnost použít libovolné články z výše uvedených typů.

Další poznatky z našeho testování přineseme později. Zatím není dobré dělat nějaké předčasné závěry, třeba na základě informací získaných na „youtube“ nebo v Blesku. Vzpomeňte na mé pokusy se „Spektrem“, všichni měli zaručené informace, jak to nebude fungovat a dnes jej používáte také.

 

Jarda Rezek