Ing. Zdeněk Hanzlík - předseda KLoM ČR

                                                                                                                        V Praze 22.1.2003

Milý předsedo Zdeňku,

Přes vánoční svátky jsem měl delší volno, které jsem částečně využil i k zamyšlení nad našim modelářským životem v sekci M. Asi mně dáš za pravdu, že činnost našeho klubu za posledních 10 let byla velmi aktivní a dá se říct i úspěšná. Toto se promítalo i do reprezentace, kde členové našeho klubu léta tvořili hybnou sílu, i když možná to nebylo z Vašeho pohledu vidět. Tím nechci snižovat význam a úspěchy závodníků z dalších klubů, hlavně z Náchoda a v poslední době Plzně. I přesto si myslím, že světové dění v sekci M značně ovlivňoval právě náš klub, myslím tím pořádání např. ME a MS v Duchcově, Elektroregatu v Praze, lobování při prosazování pravidel i nasazování rozhodčích na vrcholných akcích atd.

Po návratu z ME v Bulharsku nastalo složité období, které se negativně projevilo v mezilidských vztazích, motivací závodníků a celkový dopad se projeví dle mého názoru až na konci této nové sezóny. Trochu k tomu taky přispěl Váš postoj a Vaše řízení lodního modelářství. Samotnému se mně zdá, že modelářství jako takové ustupuje do pozadí na úkor různých administrativních kroků a směrnic a politiky. Porovnání z jednání našeho předsednictva a následné výsledky v zápisech jsou toho dobrým příkladem, zrovna tak jako letošní vyhlášení sportovců, nebo úpravy předpisů pro tituly mistra republiky pro příští rok. Demotivuje to lidi a naše snažení je a bylo vždy dobrovolné. Pamatuji ještě časy, kdy se na závody do zahraničí obětoval i devizový příslib, aby bylo nějaké srovnání s konkurencí. Některé prvky které se dnes objevují jako revoluční, např. doporučovat výjezdy na zahraniční soutěže a dokonce tuto pak hodnotit v návaznosti na representaci jsme prosazovali vždy přes Vaši tvrdou kritiku už před 15 lety a snad i díky tomu je možná sekce M u nás tam, kde dnes je.

Po sdělení informace kterou jsem od tebe obdržel ohledně vyhlášení nejúspěšnějších sportovců u nás v klubu, se nenašel nikdo, kdo by se takového vyhlášení chtěl účastnit. Bohužel, dle Vašeho názoru nebyl dostatečný počet závodníků, to ale není argument proti udělení medailí mezinárodní organizací Naviga. Nikdy se nikdo též nepozastavil nad vyhlašováním úspěšného vedoucího družstva FSRV na MS a ME, když za úspěch velké výpravy je pokládán zisk jedné juniorské medaile.

  Jelikož se zřejmě velmi lišíme v názoru na vedení sekce k prosperitě a úspěšnosti, motivace závodníků a na rozdělení jednotlivých priorit, rozhodl jsem se vzhledem ke svému brzkému odchodu do důchodu uvolnit i v modelářském dění místo mladším a ke dni 25.1.2003 ukončit činnost ve funkci vedoucího sekce M. Chtěl bych touto cestou popřát svému budoucímu nástupci mnoho úspěchů v další práci a snad od Vás jako předsednictva i větší podporu a pochopení.

  S přátelským pozdravem

 

Zdeněk Fišer